Monday, December 17, 2007

E.R. met "dokter Bob".


(note: this article is in the Dutch language)
Onder de gewelven van het AZG, het huidige UMCG heb je een mortuarium. Dit heb ik in een ver verleden nog betegeld met collega's. Na een paar donkere gangen kwamen we bij een wat beter verlichte ruimte…..

….Hier moest ik aan denken toen ik op een grauwe dag de Loods inliep. Eerst donker totdat ik licht zag bij de werkplaats.
De E.R. van onze club. Waar "dokter Bob" zijn domein heeft.
Bij de receptie lag het patientenboek: De een heeft een voetsteun nodig. De volgende een beschadiging aan zijn neus. een peddelbreuk, een haarscheurtje..geschaafde plekken.
sommige hebben al baat bij een steuntje in de rug.


docter Bob
Het licht gaat aan, de operatielamp wordt in stelling gebracht.
Volgende patient is een K1, die niet op koers te houden is. Na een paar draden doorgetrokken te hebben, is hij weer bij de les.
Een poloboot heeft onenigheid met een andere boot gehad. En de jeugdige overmoed moesten ze bekopen met wat blauwe plekken,
een dikke pleister erop en ze zijn weer de dikste vrienden.
Een zeekano is de draad kwijt, maar na een bypass en dotteren is hij weer helemaal opgelapt. hij begint aan een tweede jeugd en kan weer normaal functioneren.
Een Canadees denkt dat hij een Amerikaan is en word door "dokter Bob" doorverwezen naar de Afdeling Mentaal.
Moeilijke gevallen waar collega Speedboot zijn hard mee kan ophalen.

Sommige zijn er nog erger aan toe "dokter Bob"past narcotica toe. Epoxy wordt opengemaakt en vermengt met andere verdovende en misschien wel verboden middelen. Snel vult de ruimte zich met walmen van beneveling en enigszins o.i.(onder invloed) begint hij toegewijd aan zijn taak. Wat maakt het allemaal uit, ze zijn verdoofd en "dokter Bob"die in het verleden zelfs nog medicijnen heeft gestudeerd kan zijn hart ophalen.

Niemand weet van zijn verleden en hier kan hij zijn hart ophalen.
Een klein lampje, scherpe instrumenten en ver weg van het daglicht onderin de Loods. Kon hij een nieuw leven beginnen. Niemand weet immers van zijn verleden en zijn echte naam;dokter Death.
Nee, hij is nu een echte dokter, "Docter Bob". Gerespecteerd door de hele GKV, onmisbaar till death do us part…..

….Ik loop met mijn gereedschap het mortuarium uit en groet Professor Smalhout in het voorbijgaan. Fijne man heeft vele levens gered.
dit artikel heb ik gemaakt voor Boegbeeld, ons clubblad (oktober 2007)


No comments: